Moja lepa Srbija-Muzeji Srbije

Kako su izgledali Đurađ Branković i žena mu, Irina Kantakuzin, u narodu znana kao Prokleta Jerina...

O tome bi se nagađalo da nije Esfigmenske povelje, koju je izdao srpski despot, saglasan da bude novi ktitior manastira Esfigmen, odnosno Svimen, na Atosu. Kopija te povelje nalazi se u muzeju u Smederevu, jednom od mnogih muzeja širom Srbije koji čuvaju kulturnoistorisjku baštinu sa naših prostora.

Muzej u Smederevu, u okviru prirodnjačke, arheološke, numizmatičke, istorijske i etnološke zbirke, baštini veliko i značajno kulturno blago od praistorije i antike do danas i svedoči o burnim i dramatičnim istorijskim preiodima i događajima na ovom prodručju.

Zrenjaninski muzej ima pet zbirki: istorijsku, arhelošku, prirodnjačku, etnološku i umetničku. Ukupno trideset tri hiljade eksponata.

Prekrasna palata Jakše Demetera u Subotici deo je raskošnog arhitektonskog jezgra grada, u kojoj se nalazi muzej koji je osnovan hiljadu osam stotina devedeset druge godine. Muzej u Subotici neprestano čuva oko 60.000 različitih eksponata i svedočanstva o zanimljivoj i bogatoj prošlosti grada i ovog kraja.

Muzej u Smederevskoj Palanci čuva veoma vrednu arheološku zbirku vinčanske kulture i bogatu zbirku srpskog slikarstva 19. i prve polovine 20. veka.

U najstarijoj varoškoj kući u Negotinu izložena su umetnička dela, oružje, zastave, fotografije i dokumenta vezana za život i junaštvo Hajduk Veljka Petrovića.

Odškrinuli smo vrata samo nekih muzeja u Srbiji.

Urednik: Vladimir Novaković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво