Pravo na sutra-Može i drugačije

Žene i muškarci su na Kosmetu deklarativno ravnopravni. Po slovu zakona. U realnosti, emancacija žena napreduje po principu dva koraka napred, jedan nazad. To je posebno uočljivo u Gori, zavičaju Goranki i Goranaca.

U ovom planinskom kraju kroz koji protiče Beli Drim, gradić Dragaš je urbani centar, kome gravitiraju meštani okolnih goranskih sela. O duboko ukorenjenom patrijarhalnom nasleđu utisak se stiče već na prvi pogled, po tome kako žene sklanjaju poglede i izbegavaju susret sa nepoznatima, do tradicionalne garderobe...

Međutim, polako, malim koracima, rodna ravnopravnost stiže i ovde. Žene se školuju, zapošljavaju i pokreću svoj biznis.

Petnaestak kilometara od Prizrena, u Sredačkoj župi je selo Donje Ljubinje. Tu žive Torbeši, poznati po živopisnim narodnim nošnjama i obredima koji prate naročito svadbene običaje.

Neke nove tendencije, novi modeli saradnje, međusobnog uvažavanja provejavaju u Kosovskoj Kamenici, gradiću u Kosovskom Pomoravlju. Srbi su ovde manjinsko stanovništvo, ali ohrabruje činjenica da na nekim važnim mestima odlučivanja imaju svoje predstavnike i da mogu uticati na određivanje prioriteta u rešavanju lokalnih problema.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара