Trag- Heroj sa Povlena

Imao je svega 19 godina i odbio je da posluša samo jedno naređenje - ono koje se odnosilo na predaju. U smrt, ali i večnost, otišao je sa svojim nadređenim, majorom Milanom Tepićem. Vojnik Stojadin Cole Mirković, junak je sa padina Povlena kojim se ponosi ceo valjevski kraj, ali o kome šira javnost, nažalost, malo zna.

Major Milan Tepić je 29. septembra 1991. godine, kako bi sprečio predaju skladišta municije pripadnicima hrvatskog Zbora nacionalne garde, minirao objekat u Bedeniku kod Bjelovara, u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava.

Pored Tepića, poginuo je i vojnik na odsluženju redovnog vojnog roka, Stojadin Mirković koji, uprkos majorovoj naredbi, nije hteo da se preda.

Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika, a posle predaje streljali su komandira straže na tom objektu Ranka Stevanovića.

Tepić je 19. novembra 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratnim dešavanjima devedesetih, a Mirković je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U selu Gornje Leskovice kod Valjeva, na padinama Povlena, rođen je početkom 1972. godine Stojadin Mirković. Tu i dalje živi njegova majka.

Autorka emisije: Tatjana Manojlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво