Čitaj mi!

Beogradsko blago- Zbirka foto dokumenata u NBS

U ovom izdanju dokumentarnog serijala „Beogradsko blago“ predstavljamo izuzetua kolekciju fotografija, foto-albuma i razglednica koje se čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije.

Najznačajniji deo zbirke od preko 13.000 umetnički, istorijski i dokumentarno vrednih fotografija predstavlja kolekcija srpske fotografije 19. veka koja obuhvata i radove Anastasa Jovanovića, Nikole Štokmana, Pante Hristića, Lazara Lectera, Leopolda Keniga, pri čemu se posebno izdvaja delo Milana Jovanovića, dvorskog fotografa koji je živeo u Beogradu na prelazu iz 19. u 20. vek.

Prema projektu arhitekte Milana Antonovića, Jovanović podiže prvi namenski građen fotografski atelje u Beogradu, u Ulici kralja Milana, karakterističan po staklenoj krovnoj konstruckiji. Na istom placu, nekoliko godina kasnije, podignut je nama poznati bioskop «Zvezda». Uspomenu na Milana Jovanovića čuva i jedan od prvih beogradskih murala, koji je po njegovoj fotografiji Devojka sa suncobranom naslikao profesor Čedomir Vasić na fasadi zgrade pored nekadašnjeg ateljea.

Urednica i autorka emisije je Nevena Milić.