Читај ми!

Trag- Kopaonik, priča sa istočne strane

Domiševina, Vitoše, Kovizle, Radunje, Borance, Blaževo neobična su imena sela na jugoistočnoj padini Kopaonika u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Iako se kotlina graniči sa elitnim skijaškim centrom u njoj se živi sasvim skromno.

Najveće selo je Blaževo na 800 metara nadmorske visine, kako mu ime kaže mesto blage klime. Takvi su i ljudi, na prvi pogled skromni ali posebni. Dugovečni gorštaci pešače dnevno na desetine kilometara. Šef mesne kancelarije završio je fakultet u šestoj deceniji. U dom zdravlja iz Kruševca vratio se specijalista neuropsihijatrije koji u ovom kraju ima najveće krdo goveda. A tu je i najstarija kafana u ovom delu Srbije.

Ovde je šezdesetih godina živelo 6000 duša. Danas živi jedva 1000, zbog zatvaranja rudnika i čestih zemljotresa. Područje obezbeđuje Vojska Srbije. Njihova baza u Borancima stopila sa sredinom, ne samo zbog dobre kamuflaže već i suživota sa meštanima. Specifična je po tome što u njoj radi seoska škola sa jednim đakom.
Ekipa dopisništva RTS-a iz Kruševca bila je i na najvišem vodopadu u Srbiji i brdu Rujevac ispod koga je epicentar najjačih zemljotresa na Kopaoniku.

Autorka emisije: Gorana Mladenović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво