Читај ми!

Pokretna prošlost: "U mesecu maju, rodi majka Baju“, 4.ep.

Ova epizoda je nastavak prethodne i asocira na stihove iz romana za decu Branka Ćopića Magareće godine. O Titu govori i Ćopić. Noć uoči dana mladosti 1966. godine, Tito je proveo u novom Domu omladine u Beogradu. Pored Tita bili su njegovi mnogobrojni saradnici. Tu je bila i njegova desna ruka, Titov kum, Aleksandar Ranković.

Mesec i po dana kasnije Tito će kuma, druga Marka, brutalno smeniti sa svih dužnosti na čuvenom brionskom plenumu. Ranković će do kraja života biti u anonimnosti. Nije se oglašavao ni posle Titove, Kardeljeve i Bakarićeve smrti.

Snimak iz Doma omladine 24. maja 1966. jedan je od retkih gde se vide Tito i Marko, jer je cenzura, do tada Titovog najvernijeg saradnika, pedantno brisala, retuširala, iz istorije. Autentični snimak pokazuje sa koliko su ljubavi Titovi omladinci zabavljali najvoljenijeg druga, najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti.

Tito i Čaušesku su 16. maja 1972. godine svečano otvorili energetski i plovidbeni sistem Đerdap. Taj građevinski poduhvat zadivio je Jugoslovene i Rumune. Lideri dve zemlje, i dve komunističke partije, priredili su veliki spektakl na otvaranju koji je prenosila televizija. U ovoj emisiji prvi put prikazujemo snimke koji su zabeleženi fimskom kamerom u boji i do sada nisu montirani ni prikazani javnosti. Tom prilikom, povodom 80. rođendana, Nikolaj Čaušesku je odlikovao Tita ordenom heroja Rumunije. Spektaklima su prisustvovale drugarice Jovanka Broz i Elena Čaušesku.

Autor: Dragan Kolarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво