Читај ми!

Oko magazin:-1.7.2019. Momir Bulatović, prvi Crnogorac treće Jugoslavije

Život i delo prvog predsednika Crne Gore posle pada komunizma

Ništa u životu Momiru Bulatovića nije bilo uobičajeno. Kao oficirsko dete rođen je u Beogradu, osnovnu i srednju školu završio u Zadru, u Podgorici je završio fakultet i postao prvi predsednik Crne Gore posle pada komunizma. Penzionerske dane provodio mirno u Beogradu vozeći bicikl i pišući o globalnoj ekonomiji. Sinoć je iznenada preminuo u selu Raća u Kučima u blizini glavnog grada Crne Gore. Pogledajte portret prvog Crnogorca treće Jugolavije Momira Bulatovića.

Istog dana kada i Momir Bulatović u Beogradu je preminula Borka Pavićević. Dramaturg, upravnica elitnih beogradskih pozorišta, osnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju, građanska aktivistkinja.

Te 1999. godine za Nemce je odluka da se bez odobrenja Saveta bezbednosti UN uđe u rat protiv Jugoslavije bilo više od pridruživanja akciji Nato saveznika. Za Nemce je to bilo prvo angažovanje borbenih trupa van Nemačke od kraja Drugog svetskog rata. 20 godina kasnije u Nemačkoj nema previše debata o tome a jedna od retkih konferencija na tu temu održana je prošlog meseca u Lajpcigu.

Možemo bez prodavnice, možemo bez škole, ali ne i bez fudbalskog kluba. Tako je bar u okolini Kraljeva gde u okolnim selima funkcioniše čak 41 klub. Često su to najniži rangovi takmičenja, često se igra zbog prasetine i piva posle utakmice ali prvi znalci će vam reći da ovde opstanak kluba znači i opstanak sela.

Urednik emisije: Gorislav Papić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво