Čitaj mi!

Kvadratura kruga: Kad život zaboli

Tamara i Tijana Lazović iz sela Banje kod Zubinog Potoka su prerano ostale bez oca i majke. Njih dve odrastaju u samoći, jer u selu u kome žive ima još samo dvoje dece. O njima su, nakon smrti roditelja, brigu preuzele tetke po ocu.

Tijana ima sedam, a Tamara deset godina i nemaju više nikakvih želja. Kada odrastao čovek ostane bez želja to je prvi znak da je njegov život počeo da se urušava. Kada dete ostane bez želja onda to nije samo znak urušenog detinjstva već i slika društva i vremena u kome živimo, a ove dve devojčice i dalje žive na Kosovu.

Druga priča u ovom izdanju Kvadrature kruga snimljena je u Studenici kod Staniše Bogojevića koji već uveliko gazi desetu deceniju. U njegovih 95 godina stalo je mnogo toga, počev od monaškog odricanja i poslušanja kod vladike Nikolaja Velimirovića, preko učešća u Drugom svetskom ratu, pa do dugogodišnjeg upravljanja poštom u Ušću. Ni na pragu stote godine Staniša nije izgubio vitalnost, duh i volju za životom. Naučio je da rukuje laptopom i androidom a još uvek čita, svira harmoniku, gusle i frulu.

Autor Branko Stanković, proizvedeno januar 2019. godine