Читај ми!

Život i standardi: Rudarski vilajet Osojanske doline

Rudno bogatstvo, u metohijskim selima Tučep i Osojane, postalo je kamen spoticanja za meštane ovoga kraja. Nametnulo se kao tamni vilajet sa dilemom - ako uzmeš kajaćeš se, ako ne uzmeš - kajaćeš se više...

Prve srpske povratničke porodice stigle su u Osojane 2001. godine verujući da je to konačno. Verovali su i obećanjima da je povratak moguć. Bilo je jako teško - ponovo graditi život, najpre pod šatorima, uz zgarišta koja su opominjala i podsećala.

Danas, Osojane, administrativni centar ovdašnje srpske zajednice, odaje drugačiji utisak u odnosu na pre 15 godina. Mnogo je novoizgrađenih kuća, vide se obrađene oranice i neretko plastenici, sa igrališta pored škole čuje se dečja graja, nagoveštaj održivog povratka.
Međutim, bezbednost za meštane ovih sela još uvek predstavlja problem, česti su upadi u srpske šume, protivzakonita i nasilna seča drva, ali i krađa imovine.

I u svetlu svih iskušenja povratničkog života, otvara se nova tema - pojavljuju se investitori, grčki TITAN grup i njihova fabrika "Šarcem". Zainteresovani su za otvaranje malog rudnika lignita, koga u Tučepu i na obodu Osojana ima u izobilju.
Među Srbima povratnicima mnogo je nedoumica i skepse, i ponovo ne spavaju mirno. Kad su pomislili da su se konačno skućili, nova ih je muka pritisla.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво