Читај ми!

Iz senke prošlosti: Masoni i Sarajevski atentat

Potpuno zaboravljena ličnost, Damjan Branković (1866-1954), poslovni čovek, zastupnik nemačkog koncerna Krup za Srbiju i zastupnik Lugera i Mauzera, tajni premijerov savetnik, saopštio je tadašnjem predsedniku srpske vlade Nikoli Pašiću, u proleće 1914, da je u Beču i Berlinu već doneta odluka da Austrija napadne Srbiju. Ultimatum je već spreman, samo se čekaju vreme i povod.

Na suđenju za ubistvo Franca Ferdinanda, koje je održano u Sarajevu od 12. do 28. oktobara 1914, jedna od tema je bila povezanost neposrednih atentatora: Gavrila Principa, Nedeljka Čabrinovića i Trifka Grabeža sa slobodnim zidarima iz Srbije. U literaturi se ta činjenica uglavnom prećutkivala.

Emisija Masoni i Sarajevski atentat podseća na događaje iz 19. i 20. veka koji su uticali na svest naroda i otpor austrougarskoj okupaciji Bosne i Hercegovine (1878-1908) i aneksiji 1908. U emisiji govore dr Mirko Magarašević, unuk Damjana Brankovića, Dragoljub Anđelković, istoričar, Zoran D. Nenezić, publicista i Radovan Kalabić, istoriograf.

Urednik i scenarista: Dragan Kolarević
Reditelj: Milan Jovanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво