Читај ми!

Kvadratura kruga-Šunka španska

Uz tartufe, kavijar i jastoge, šunka od iberijske svinje je jedan od najskupljih i najvećih delikatesa na svetu.

Jedna šunka, koja u proseku teži oko 7 kilograma, u Španiji se prodaje za 600 evra, u drugim evropskim zemljama ide i do 800 evra dok se na tržištu Kine, Japana i SAD prodaje za neverovatnih 1500 evra. Iberiko pata negra je autohtona rasa svinje koja živi na Iberijskom poluostrvu i te svinje se hrane isključivo onim što zateknu u prirodi, travom, korenjem i žirom koji im je najveća poslastica i koji njihovom mesu daje poseban kvalitet. Iberijske svinje se kreću potpuno slobodno u prirodi i svakoj od njih pripada po hektar livada i šuma, što je država Španija propisala i zakonom 2014. godine. Šunka od iberijske svinje se suši oko tri godine i to bez vatre i bez dima. Kompanija "Sinko Hotas" je najveći proizvođač te šunke u Španiji, a u njenim podrumima trenutno sazreva oko pola miliona šunki. Šunka od iberijske svinje je više od hrane, a u Andaluziji, gde se i proizvodi, kult hrane uzdignut je na pijedestal. U zemlji šunke, maslina i vina hedonističke strasti se uvek začinjavaju gitarom i pesmom, tako da ćete u ovoj emisiji delom otkriti i duh Andalužana ali i deo istorije Sevilje, glavnog grada autonomne pokrajine Andaluzija.

Autor Branko Stanković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се