Читај ми!

Kvadratura kruga-Mohač i Politikin zabavnik

Mohač je grad smešten na tromeđi Mađarske, Srbije i Hrvatske u kome Srbi žive još od srednjeg veka. Istorijske prilike i neprilike u 18. veku naterale su deo Srba iz Mohača da se pokatoliče. Više od polovine Srba koji su živeli u ovom gradu, posle Prvog svetskog rata, napustilo je Mohač. Deo onih koji su ostali u tom gradu, vremenom je izgubio dodire sa svojim srpskim korenima.

Takav je slučaj sa Norbertom Bugarskim koji je tek nedavno otkrio svoje srpsko poreklo. I pre nego što je saznao za srpske korene Bugarski je obnovio mlin u Mohaču koji je vekovima pripadao Srbima i preuzeo starateljstvo nad srpskom, pravoslavnom crkvom u Majšu u kome više nema Srba. U Mohaču je danas više Srba pod zemljom nego onih koji hodaju zemljom.

Druga priča u novom izdanju Kvadrature kruga govori o listu koji je mnoge generacije uveo u svet nauke, istorije, muzike i stripa, koji je nedavno proslavio 80. rođendan. To je Politikin Zabavnik, jedan od retkih srpskih i jugoslovenskih listova koji je izlazio na ruskom i bugarskom jeziku.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво