Život i standardi- na kraju sveta

Radevo je najudaljenije selo u gračaničkoj opštini. U njemu živi oko 200 Srba koji kažu da često imaju utisak da je vreme stalo i da su na njih svi zaboravili.

Da bi ušli u Radevo, morate preći mostom preko Sitnice i to je jedini put kojim se ovde može stići. Malo zatim put se završava.

Putne veze sa okruženjem nijo bilo ni u srećnija vremena, ali su Radevčani imali Dom kulture, pa su zbog dešavanja u njemu i meštani okolnih sela često dolazili ovamo. Sada su došljaci slučajnost, meštani se okupljaju u jedinoj prodavnici u selu i tu razmene informacije, društveni život takoreći i ne postoji.

Najuređeniji deo Radeva je trg oko osnovne škole i samo školsko dvorište. Nastavu pod istim krovom pohađaju i srpska i albanska deca. Zimski raspust ime se ove godine nije poklopio, pa smo zatekli samo male Albance i njihovu učiteljicu. Družili smo se sa meštanima, mladima i onima koji pripadaju starijim generacijama, čuli smo koje ih muke more, ali i kako dušu razgale muzikom tokom hladnih zimskih popodneva.

Ekipa emisije Život i standardi posetila je i susedno selo Suvi Do, interesantno po tome što njegovo stanovništvo čine pretežno potomci kolonista iz Bosne, Dalmacije, Crne Gore koji su ove krajeve naseljavali između dva svetska rata donoseći običaje i tradiciju svojih zavičaja.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović, proizvedeno 2016. godine