Život i standardi- Izazovi života u zaleđu

Ima dana kada život Srba u zaleđu Prištine vrlo malo liči na život u getu. U nekim segmentima poprima čak i holivudske naznake. Zaista nije nemoguće da "tumarajući" okolinom Gračanice ove jeseni naiđete na filmski set, ako budete imali sreće možda se i okušate u nekoj epizodnoj ulozi.

Ekipa RTS-a krenula je stazom kulture i za početak se sakrila pod krov Doma kulture u Gračanici gde su svoj prostor posle godina nespokojstva našli i prištinsko pozorište "Srpska drama Narodnog pozorišta" i ansambl "Venac".
Oni čuvaju kulturnu baštinu, šire misao da su kultura i obrazovanje zapravo najveća sloboda. Ostvaruju svoju misiju - sakupljanjem, čuvanjem i prezentovanjem kulturnog nasleđa sa Kosova i Metohije, kroz pesmu, muziku i običaje.
Iznenađenje u Čaglavici, postavljen je filmski set za snimanje igranog prvenca novinara Predraga Radonjića sa radnim nazivom "Povratak". A odmah zatim pažnju privlači i nalazište Ulpijana iz rimskog i vizantijskog doba, jedno od zanimljivijih arheoloških nalazišta na Balkanu.
Rastužuje nedostatak sadržaja iz priča o nekadašnjem kulturnom životu u malenom Lešku, ali ohrabruje da u Leposaviću, kulturno-umetničko društvo "Kopaonik" u svom fondu ima jednu od najbogatijih kolekcija nošnji Srba na Kosovu i Metohiji. Ugled su stekli pevačkim i igračkim umećem, ali i znanjem i veštinom članova umetničko-krojačkog tima koji stvara narodne nošnje.
Kultura je najjači odgovor i najveća sloboda, kažu kosovski kulturni poslenici.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво