Kvadratura kruga-2 decembar 2017/ Balkanac

Balkan je oduvek bio most između Azije i Evrope i spona između istoka i zapada. To je u velikoj meri doprinelo raznolikom etničkom sastavu Balkana, raznovrsnosti kultura i konfesija, ali i zavadama i sukobima kroz istoriju.

Na Balkanskom poluostrvu koje se prostire na preko pola miliona kvadratnih kilometara danas živi desetak naroda koji govore različitim ili sličnim jezicima i pripadaju različitim konfesijama.

Čerčil je jednom rekao da Balkan uvek proizvede više istorije nego što može da je potroši. Pri tom je zaboravio da kaže da su njegov, ali i drugi veliki narodi Evrope u velikoj meri učestvovali u proizvodnji te istorije i stvarali predrasude i stereotipe o Balkanu i Balkancima, koje i danas traju. Kakve predrasude još uvek vladaju u Evropi o Balkancima, ko smo i kakvi smo zaista i po čemu se to razlikujemo od drugih regija i naroda u Evropi saznaćete u novom izdanju Kvadrature kruga koje vam otkriva čime su sve obeleženi istorija i narodi sa Balkana.
Na brdovitom Balkanu i u 21. veku bolujemo od istih bolesti i strahova. U većini država na Balkanu danas je urušena privreda, porodica, tradicija i mnoge druge vrednosti. Na Balkanskoj pozornici reditelji se ne menjaju već dva veka. Na toj pozornici samo se ciklično smenjuju tragedije i komedije, a s vremena na vreme i glumci. Statisti su, uglavnom, isti sa promenjenim kostimima ali i dalje igraju svoje neme i zadate uloge.

Autor Branko Stanković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво