Trag- Igre slobode 1 deo

Dokumentarni film Ljubičevske konjičke igre - igre slobode, govori o stvaranju i razvoju Ljubičevskih konjičkih igara, jedinstvene konjičke manifestacije, koja se već 55 godina održava prvog vikenda u septembru u Požarevcu.

Manifestacija svake godine okuplja hiljade poklonika i temelji se na srpskoj viteškoj tradiciji i činjenici da je baš ovde prvu ergelu u Srbiji osnovao knez Miloš, o kojoj, posle njegove smrti brine knez Mihailo, a 1866. godine ergela dobija ime Ljubičevo u čast kneginje Ljubice.

Manifestacija se dobrim delom temelji na entuzijazmu takmičara, savremenih srpskih kopljanika koji decenijama selektuju najbolja grla konja za višeboj, što je jedna od zahtevnijih disciplina. Posvećeni su treninzima cele godine kako bi postigli vrhunske rezultate i na najbolji način tokom igara prezentovali sposobnosti srpskih vitezova. Dobar rezultat same manifestacije je i to što ta viteška disiplina za rezultat ima i njihov međusobni viteški odnos. 

U prvom delu filma govore neki od osnivača i učesnika prvih Ljubičevskih konjičkih igara, održanih 1964. godine. Tada je osmišljena i jedinstvena konjička disciplina na svetu - Ljubičevski višeboj. Višebojci se takmiče u pet disciplina - gađanju topuzom, strelom i kopljem, u seči sabljom i kurirskom jahanju. U ulozi Milivoja Živanovića, prvog vojvode igara, je glumac Mihailo Nestorović, koji nas vodi kroz ceo film.

U prvom delu biće reči i o čuvenim konjanicima iz sela Kasidola, koji su učestvovali kao glumci i statisti u brojnim domaćim i stranim filmovima, igrajući kauboje, indijance pa i četnike.

Ljubičevske konjičke igre baštine ratničku tradiciju i viteštvo, negujući kulturno nasleđe i podstičući kulturu sćanja.

Autor: Novica Savić