Kvadratura kruga- 63.Padobranska brigada

Kraljevina Jugoslavija je bila među prve četiri zemlje u svetu koje su pre 80 godina imale svoje padobranske jedinice.

Pri kraju Drugog svetskog rata tu jedinicu, osnovanu 1939. godine, nasledio je Padobranski bataljon iz koga je izrasla čuvena 63. padobranska brigada, koja je bila simbol otpora Nato agresiji.
63. padobranska brigada je bila elitna jedinica, specijalizovana za posebne izviđačke i diverzantske operacije. 1999. godine pripadnici te brigade su se borili sa teroristima OVK i diverzantskim grupama koje su iz Albanije pokušavale da prodru na teritoriju Srbije. U odbrani granice i bici na Košarama poginulo je i ranjeno više pripadnika ove brigade.
Za svakog vojnika bila je čast i izazov služiti u 63. padobranskoj, koju je krasilo mnogo toga što nije postojalo u drugim jedinicama.
Veliki jubilej, 80 godina padobranstva u Srbiji, okupio je veterane 63. padobranske brigade koji su se sa vojnih aerodroma u Nišu i Batajnici ponovo zajedno vinuli u nebo, što ćete videti u novom izdanju Kvadrature kruga u kome jedan od bivših komandanata ove brigade Nenad Kuzmanović govori o svom iskustvu kada je oborio državni rekord, skokom sa 9000 metara, bez boce sa kiseonikom i time se svrstao na listu malobrojnih u svetu koji su se usudili na takav poduhvat.

Autor Branko Stanković
broj komentara 0 pošalji komentar