Oko magazin-Trubačka azbuka Srbije

Od Knjaza Miloša do "Braće Bluz" srpske trube

Kada govorimo o trubi, naša muzička azbuka ima tri slova, A,B i V - jug, istok i zapad Srbije. Tri različite škole trubaštva, tri mentaliteta, tri velike konkurencije.

Azbuka počinje sa juga. Dvostruki pobednik Guče dolazi iz Zagužanja kod Surdulice, malog sela koje ima više truba nego stanovnika. Kad tamo svira truba, cela ulica izadje da sluša ili da uči. Drugo slovo azbuke je na istoku, u Knjaževom gradu, a najbolji bend istočne Srbije, Barka, po stilu podseća na "Bluz braću". A u Guči, na zapadu zemlje, nema orkestrara, pa nas zvuk trube vodi u Požegu, grad u kojem se magla ne diže od oktobra do maja, ali gde po mnogima živi najbolji trubač u zemlji, Dejan Lazarević.
Truba se kod nas smatra tradicionalnim instrumentom. Nema tog junaka koji bi na najvećem Saboru trubača u Guči, dok na jedno uvo trešti „Kalašnjikov", a na drugo „Đurđevdan" rekao suprotno. Da bismo saznali istinu, priču snimamo u Guči kad nije „Guča".
U specijalnoj emisiji Oko magazina videćete kako je truba preko vojske došla do Guče, koju je pesmu vojvoda Radomir Putnik naručivao trubačima posle bitke i kako je u vreme najjačeg komunizma 1961. godine, Sabor u Guči održan u crkvenoj porti.

Urednik Gorislav Papić
Autor Dalibor Žarić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво