Velikani- Petar 1 Karađorđević

Aleksandar I Karađorđević (1888-1934)

Školovanje je počeo u Ženevi, a nastavio u Petrogradu. Napunio je 14 i po godina, kada je obavešten da je njegov otac postavljen za srpskog kralja.

U leto 1903. došao je u Srbiju, sa sestrom Jelenom i bratom Đorđem. Kao prestolonaslednik, okružio se grupom oficira, učesnika u majskom prevratu, na čelu sa Apisom.
U balkanskim ratovima bio je komandant Prve srpske armije, a u Prvom svetskom ratu i Vrhovni komandant srpske vojske. Velike pobede te vojske na Ceru i Kolubari doneće mu ugled u svetskim razmerama. Poput oca, krenuće put albanske golgote.
U toku političkih pregovora sinostranim državnicima, zalagao se za "ujedinjenje u jednu domovinu Srba, Hrvata i Slovenaca, koji su jedan narod, sa istim tradicijama, jezikom i aspiracijama, ali kog je razdelila zla kob".
Apisovi "crnorukci" i Pašićevi "staroradikali" bili su skloniji nacionalnom ujedinjavanju Srba. Regent je uvideo da će morati da pridobije jedne, da bi s njima uklonio druge. Inscenirao je sudski proces u Solunu, na kom je Apis osuđen na smrt. Kad je streljan, Evropa je to primila sa zgražavanjem. No, regent je uklonio najtežu prepreku na putu stvaranja Kraljevine SHS.
Ubijen je u Marseju prilikom zvanične posete Francuskoj. Navodno su mu poslednje reči bile: "Čuvajte mi Jugoslaviju". Posle atentata, utvrđeno je da boluje od raka na želudcu, i da je, razdiran opakom bolešću, već umirao.
Urednik i scenarista serije je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović. 

 

Umesto male Srbije, nacionalno homogene i verski jedinstvene, sa određenim menatalitetom i tradicijama, stvorio je veliku državu, onakvu kakvu je želeo, ali opterećenu razlikama u privredi, veri, kulturi i životima u zasebnim zemljama...

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара