Oko magazin- Slobodan Penezić Krcun

Slobodan Penezić Krcun ponovo je među Užičanima. Istorijski arhiv u ovom gradu od porodice Penezić dobio je vrednu dokumentaciju i stvari koje su pripadale nekadašnjem predsedniku srpske vlade koji je stradao u misterioznoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali pre 55 godina.

U jesen 1941. godine, u vreme Drugog svetskog rata, tek svršeni student agronomije Slobodan Penezić u Užicu će dobiti važnu ulogu od svog vrhovnog komandanta - da brani komunističku revoluciju. Osim što je bio mač revolucije, Krcun je nosio pušku, kao politički komesar Druge proleterske brigade. A 20 godina kasnije postaće najmoćniji Užićanin u celoj zemlji, prvi policajac i premijer Srbije. Odigraće ključnu ulogu u organizaciji godišnjice revolucije u Užicu 1961. godine, otvaranju valjaonice bakra u Sevojnu i modernizaciji grada

Čovek koji je u svom kraju 40-ih ostao upamćen po obračunu sa narodnim neprijateljima, od kojih je najpoznatiji bio predratni komunista Živojin Pavlović, kao uticajni političar u Beogradu družiće se sa pesnicima, glumcima, biće branilac slobode u umetnosti, biće zaslužan što je sagrađena Marakana. Krcun je poginuo u misterioznoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, a narod iz njegovog kraja, sklon smišljanju pesama, kasnije će smisliti stihove "Zlatibore, šapni Tari, da Krcuna ubi Stari".
U emisiji Oko magazin pogledajte šta je Krcun bio za Užice 40-ih, a šta 60-ih godina, i da li će novi dokumenti koji su poklonjeni Istorijskom arhivu u Užicu otkriti pozadinu političkog sukoba Krcuna sa Josipom Brozom.

Autori: Stevan Kostić i Gorislav Papić.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара