Velikani- Stojan Novaković

Imao je samo 23 godine kada je izabran za člana Srpskog učenog društva, a 25 kad je postao njegov sekretar. Život posvećuje poučavanju i sebe i drugih uz pomoć primera iz istorije.

Za njega je istorija uistinu bila "učiteljica života". Kao pristalica liberalne struje, ušao je i u vladu Jovana Ristića i prihvatio da bude ministar prosvete. Svojom upornošću u vođenju pregovora započeo je i politiku približavanja Srbije Grčkoj, a potom i Carigradskoj patrijaršiji.

Kada je Austro-Ugarska 1908. godine anektirala Bosnu i Hercegovinu, Stojan se ispovedao svome prijatelju Slobodanu Jovanoviću: „Sve je propalo bar za mene i moje vršnjake iz doba kneza Mihaila. Ona Srbija koju smo zamišljali, Srbija ujedinjena sa Bosnom i Hercegovinom, sama svoj gospodar na Balkanu, ta Srbija više nije mogućna. Mi smo suviše stari da gajimo nove nade, i moramo leći u grob sa teškom ranom na srcu". Ostao je do kraja u duši evropejac, koji žudi da, uvođenjem slobodoumnih ustanova, civilizacijski uzdigne svoj narod i svoju državu na nivo najprosvećenijih naroda Evrope. To mu je, nažalost, ostala neispunjena želja...

Urednik serije i scenarista je Momir Karanović, a reditelj Ivan Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво