Pravo na sutra- Orahovac, Velika Hoča,in vino veritas

U dane poznog leta i rane jeseni, u orahovačko vinogorje nekada je izlazilo na hiljade berača. Od izlaska sunca do kasnog popodneva čula se pesma i čuvala tradicija duga vekovima. U vreme socijalističke Jugoslavije ovdašnji kombinat "Orvin" je gazdovao na nekoliko stotina hektara vinograda. A, danas?

Danas je u vlasništvu Srba iz ovoga kraja opstalo svega pedesetak hektara zasada pod vinovom lozom, a i njih je iz dana u dan sve manje. Održavaju se uglavnom vinogradi u blizini kuća, oni udaljeniji su ili uzurpirani ili uništeni ili zbog nebezbednosti zapušteni i neupotrebljivi. Sve češće su i predmet kupoprodaje sa lokalnim Albancima.

Svaki put kada u Orahovac dođemo, ulice su sve praznije u delu grada gde sada žive Srbi. Zbili su redove u gornjoj mahali, u blizini crkve.
U dvorištima su u jeku poslovi uobičajeni za ovaj period godine - od pečenja rakije, paprike, razvijanja jufki do muljanja vina... To je nekada i bio najslikovitiji prizor - ogromne drvene bačve poređane na sve strane i u njima grožđe koje gaze bose devojačke noge. I to se danas sasvim drugačije radi, savremenim spravama...
U vreme našeg boravka u ovom kraju tek u jednom vinogradu zatičemo berače. Tu su došli sa prvim zracima sunca i sve je baš kako treba - bogata trpeza u hladu ispod oraha, čuje se i pesma, ali nekako setna i u pola glasa. Kažu, nije prijatno kada znaju da je baš ovaj vinograd sa svih strana okružen albanskim...
Trenutak sadašnji ima mnogo toga što je opominjuće - ubrzo nakon našeg boravka u ovom kraju, nekoliko srpskih porodica u Velikoj Hoči je opljačkano, ukradene su krave i telad iz štala. Sve izgleda kao novi vid pritiska na preostale Srbe u Metohiji.
Ako je u vinu istina, ova orahovačka i hočanska je bremenita tegobom i teskobom.

Urednica Tatjana Manojlović, reditelj Bojan Vorkapić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара