Kulturna baština Srbije-Đurđevdan

U okviru serije Kulturna baština Srbije značajan ciklus pripada našem nematerijalnom nasleđu. Poznato je da je srpska slava, kao jedinstven primer nematerijalng nasleđa u svetu, upisana na Uneskovu listu čovečanstva u kategoriji nematerijalne baštine.

Đurđevdan je drugi naš element koji je kandidat za zaštitu na Uneskovoj listi. Kandidaturu ovu, inače jedne od četiri najrasprostranjenije slave kod Srba, pored naše zemlje potpisale su i Rumunija, Moldavija, Bugarska, Turska, s obzirom na to da se ovaj praznik uz bogate etngrafske sadržaje slavi u svim zemljama ovog dela Evrope, bez obzira na naciju i versko opredelenje. Ukratko, za praznovanje Đurđevdana može se reći da ima vidljivi multietnički karakter. Primanjem hrišćanstva kod Srba je ovaj praznik hristijaniziran i vezuje se za Sv. Đorđa, zaštitnika slabih, nemoćnih i ugroženih na bilo koji način. Zato i ne čudi što su ga Srbi rado uzimali za zštitnika svoga doma, odnosno za porodičnu slavu.
Praznovanje Đurđevdana, pod naravno, drugim nazivima datira duboko u predhrišćanski period, jer se ovaj dan oduvek vezivao za početak novog godišnjeg ciklusa, buđenje i obnovu prirode, za ljubav, radost i nove godišnjne planove.
Kod nas i kod drugih naroda u ovom delu Evrope, Đurđevdan je prepun simbolike kojom se slavi ljubav, život i nova nada za svaki napredak. Karakteristično za Đurđevdan je da u njegovom praznovanju ravnopravno učestvuju sve generacije, a pogotovo značajno mesto tu zauzimaju mladi i deca. Takođe, nije poznato da je za bilo kaoji drugi praznik vezano toliko pesama koje su opet poseban vid narodnog stvaralaštva.
  

Emisija je snimana 2017. godineu selu Goračići, na planini Jelici, kao i u etnografskom muzeju u Beogradu i pored autentičnih kadrova praznovanja Đurđevdana, daje mnoga objašnjenja i odgovore zašto baš ovaj praznik sa reprezentativne nacionalne liste nematerijalnog nasleđa zavređuje mesto i na Uneskovoj listi nematerijalne baštine čovečanstva.

Autorka emisije Milica Bajić Đogo

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара