Pravo na sutra- Pčelari na Kosovu i Metohiji

Na obroncima Kopaonika u opštini Leposavić sve je više proizvođača meda.

Okupljeni u pčelarskom društvu razmenjuju iskustva i traže način kako da med plasiraju i van područja Kosova i Metohije. I u ovom poslu neophodna su ulaganja ali i dobra volja i upornost kažu braća Jovanović iz Drena. Objašnjavaju da med prodaje dobar glas, ukazuju da se danas i industrijski med prodaje kao pravi

Brežuljci i prelepe livade pune poljskog cveća pravi su raj za ljubitelje prirode ali i za pčele koje ne mogu bez raznovrsnog medonosnog bilja kaže pčelar Ljubiša Mlosavljević iz Rodelja, koji penzionerske dane provodi na porodičnom imanju od 15 hektara.
Pčelama pruža sve što im je potrebno, pa je tako u blizini košnica, na 30 ari zasadio i origano. Pčelar Goran Gogić iz Leposavića kaže da se i priroda promenila od kada su planinska sela postala pusta jer zbog nedostatka stoke na livadama smanjuju se i medonosne biljke što direktno utiče na razvoj pčela.
Nemačka nevladina organizacija im je donirala sredstva za kancelarijski prostor, pa članovi pčelarskog društva "Ibarski cvet" imaju mesto za okupljanje gde razmenjuju iskustva i planiraju aktivnosti. U emisiji govore pčelari iz opštine Leposavić.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво