Pravo na sutra- Skivena Šara

Gorostasna, neosvojiva, a neodoljiva! Šar-planinu nemoguće je u nekoliko reči opisati, a da bi je upoznali nije dovoljan ni ceo život. Izazov je otkrivati je pomalo.

Sa idejom da pokorimo nekoliko šarplaninskih odredišnih tačaka sa kosovskometohijske strane ove planine koja seže i u Makedoniju, izabrali smo nekoliko dana sredinom leta, kada bi tebalo da se planina otkrije u svoj lepoti. Tako bi trebalo, ali nije tako bilo. Razlog su varljivo leto, monsunske kiše reklo bi se, i ćudljiva planina.

Na Brezovici postoji izvesno vreme neformalna grupa zaljubljenika u Šaru, okupljena oko Moto-kros kluba, opremljeni kros motorima koji i jesu najbolje prevozno sredstvo na ovom terenu.
Oni nas vode ka Štrbačkom ili Livadičkom jezeru, jednom od šarplaninskih ledničkih jezera, koje se nalazi na više od 2.000 m nadmorske visine, a oko 6 km je udaljeno od Štrpca.
Stazom ka jezeru nailazi smo na prelepo bilje, planinsko cveće, gljive, retke životinjske predstavnike, bistre potoke sa pitkom vodom, ali i na zaostale snežne padine. Mogućnost da se usred jula zagazi u sneg je ipak privilegija, ali ne i iznenađenje na ovoj nadmorskoj visini.
Divlja, prelepa čak i kada je skrivena, Šara nam nije dozvolila da se opustimo i u njoj uživamo kako to ide za lepih, sunčanih dana. Sigurni smo da je to samo taktika i zov da je iznova i iznova pohodimo

Autorka emisije: Tatajana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи