Nematerijalna kulturna baština Srbije-Jan Žolnaj, prozori Banata

Poslednjih godina, u vreme globalizacije, uvećava se potreba očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao odlike autentičnosti i identiteta određenog naroda, države, pa i regiona.

Zbog toga je i Republika Srbija ratifikovala Uneskovu Konvenciju o očuvanju i zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa. Trenutno je na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije 31 element i svi su oni ispunili uslove iz procedure za upis nematerijalnog nasleđa iz oblasti umetnosti, usmene tradicije i jezika, običaja, verovanja, zanata i znanja.

Jedan od elemenata na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa je i slikarstvo naive, čiji su predstavnici u velikoj meri Slovaci južnog Banata. Slikarstvo naive u Srbiji je već decenijama zaokuplja pažnju ljubitelja ove vrste stvaralaštva, ali i mnogih stručnjaka - istoričara umetnosti.
Kroz stvaralaštvo Jana Žolnaja - člana Galerije naive u Kovačici, emisija Prozori Banata pokušaće da gledaocima približi i objasni fenomen slikarstva naive, koje je svojim osobenostima zaslužilo mesto na listi nematerijalnog nasleđa
Slikarstvo Jana Žolnaja nismo slučajno odabrali kao svojevrsnog predstavnika ove umetnosti. Ono što odlikuje njegov likovni izraz je, pre svega, naracija, a tu naraciju na svakom platnu oplemenjuju međuljudski odnosi u prepoznatljivom banatskom ambijentu. U tim odnosima dominira, bez sumnje ljubav, koja se čita na svakoj slici. Nije to samo ljubav između žene i muškarca, kako Žolnaj sam kaže, već i ljubav među prijateljima, komšijama, ljubav prema deci, prirodi, selu. Ljubav kao motor koji pomaže da se savladaju životne teškoće i nedaće. Sve to obavijeno je tihim, ali ne i gorkim, žalom što čovek našeg doba nalazi sve manje vremena za drugog čoveka, za lepe susrete, druženja i ljubav.
Zacelo da je prilikom odabira slikarstva naive za listu nematerijalnog kulturnog nasleđa prepoznati univerzalna pitanja iskazana na autentičan način.

Autor serije Milica Bajić Đogo, snimatelj Vasko Vasović, režija Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара