Oko magazin-13.6.2019. Ekstremni rafting- Najopasniji bukovi na Limu, 1 deo

o najvišem vodostaju ove godine - 134 km na divljoj reci. Od 35 čamaca u Plavsko jezero spušteno je samo 10-najhrabrijih.

Većina nas čula je za Drinsku regatu, ili za onu koja se održava na Tari, Dunavsku, za Veseli spust i Ljuboviljsku. Limska je tako ostala nepravedno sakrivena, a najduža je, najteža, a kažu i najlepša regata u regionu. Lim je dug 220 kilometara, protiče kroz tri zemlje, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj spust kreće iz Plava u Crnoj Gori, a završava se kod nas u Prijepolju i predviđeno je da traje 3 dana.

Lim je reka sa veoma opasnim bukovima, prvi nas je posle pola sata veslanja poprilično iznenadio, nastao je posle veliki poplava 2012. godine i zovu ga buk kod Koljine stope. Međutim onaj zbog kojeg se ipak dolazi na Lim, jeste Tivran i to veliki i mali. Zbog pomenutog visokog vodostaja, ove godine organizatori nisu mogli da obezbede prolaz kroz kanjon i dva najopasnija buka. To najhrabrije raftere nije zaustavilo.

Kako su i da li su čamci prošli čuveni Tivran? Zašto ćemo dobro upamtiti Koljinu stopu i šta znači ekstremni rafting pogledajte u emisiji Oko magazin.

 Autor: Dalibor Žarić
Urednik: Gorislav Papić

 

broj komentara 0 pošalji komentar