Život i standardi- Život u Klini

Ekipa RTS-a obišla je 2016. godine povratnička sela u toj Opštini Klina. Ostaci srušenih srpskih kuća na svakom koraku i poneki povratnik u malim obnovljenim kućama, uvek na oprezu, pokazuju kakvi su uslovi života u mestima gde žive Srbi.

Oni malobrojni koji su se vratili mukotrpno opstaju. Iako je po spiskovima 1700 registrovanih povratnika u Klini trenutno živi svega 200 srpskih porodica, od toga u samoj varošici pedesetak Srba i samo šestoro dece. Zbog neprestanih napada i krađa mnogi su ponovo otišli sa svojih imanja koja povremeno obilaze.
U samoj Klini porodica Pešić sa četvoro dece. Obrađuju imanje i trude se da sačuvaju imovinu. Tu je i porodica Vinke Radosavljević načelnice Pećkog okruga, čiji sinovi nastavu pohađaju u severnom delu K. Mitrovice. Posle mnogo napora uspela je sa porodicom da se vrati u svoj zavičaj. Od nje saznajemo kako Srbi opstaju u nebezbednom okruženju. U Vidanju, Berkovu, Drsniku, Dolcu i drugim selima najuporniji povratnici neumorno rade na obnovi zapuštenih imanja.
Na koji način zadržati stanovništvo u Pokrajini i šta povratnici očekuju od predstavnika državnih institucija čućemo u emisiji Život i standardi - Srbi u Metohiji.
Autor emisije Svetlana Vukmirović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво