Dosije 128, TV drama

Dokumentarna televizijska drama "Dosije 128" pesnika i dramskog pisca Velimira Lukića inspirisana je istinitim događajima o političkoj aferi koja je početkom šezdesetih godina prošlog veka uzdrmala tadašnju partijsku nomenklaturu u Jugoslaviji.

Reč je o tajnom praćenju i prisluškivanju predsednice republičkog i saveznog Saveta za kulturu koja je bila optužena za "ljubavnu aferu" sa devetnaest godina mlađim pesnikom i pod optužbom za "nemoral" uhapšena i izvedena pred partijsku komisiju. Njen suprug tadašnji visoki partijski funkcioner platio je cenu njenog "greha" gubitkom funkcije.

U TV filmu "Dosije 128" Velimira Lukića, ministarka kulture, žena u ozbiljnim godinama, zaljubljuje se u dvadesetak godina mlađeg slikara. Planiraju njegovu veliku državnu izložbu kada ona iznenada biva uhapšena i izvedena na sud časti svoje partije. Iznenadni nestanak ministarke kulture iz javnog života izazvaće strah i zaprepašćenje u tadašnjoj kulturnoj javnosti.

Njen suprug će danima očekivati bar neku vest o njoj ali uzalud. Sve do trenutka kada se bude odvažio da se o njenoj sudbini raspita lično kod tadašnjeg gen. sekretara Partije, druga Tita.

Igraju: Jasmina Avramović kao ministarka kulture drugarica Marija, Miodrag Radovanović Mrgud kao drug Jasni, Miodrag Krivokapić kao akademik Branko Krstić, Vojin Ćetković kao Miroslav Bojić, perspektivni slikar, Dragan Petrović kao docent Borović, Ivan Bekjarev kao drug Riste, Goran Sultanović kao drug Mrki, Ivan Klemenc kao drug Franc, Nebojša Ilić kao dobavljač u zatvoru i drugi.

Scenario: Velimir Lukić
Snimatelj: Predrag Todorović
Režija: Petar Cvejić
Proizvodnja: 1998.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво