Dokumentarne fusnote – Kašičice made in neolit

Kakve veze ima kašičica za bebe, zanatstvo i plave oči? Ili može i ovako da glasi pitanje - kakve veze današnje savremeno društvo na našem kontinentu ima sa običnom kašičicom za hranjenje bebe? Izgleda blesavo ali ima i to neslućeno velike.

Činjenice da su ove veze prepoznate u naučnim krugovima tek pre 10-ak godina, učinile su ovu antropološku fusnotu ekipi Dokumentarne redakcije izuzetno zanimljivom. Ono što smo mi u razgovorima sa arheolozima čuli i povezali i u ovoj epizodi ispričali, graniči se, bez preterivanja, sa naučnom fantastikom. Reč je samo o nečemu što nam izgleda krajnje apstraktno, jer se dešavalo hiljadama godina pre nove ere i činilo je nedostajući delić pazle naše evolutivne slikovnice. Sve je u stvari, kad se poveže, i jednostavno i logično i objašnjivo, i sada zahvaljujući razvoju naučnih mogućnosti i alata - i dokazano.

Priča o neolitskim kašičicama za bebe još jednom dokazuje da su važna naučna otkrića često sasvim obične i jednostavne pojave i stvari koje se lako previde u traganju za opšteznačajnim pojavama koje se kategorizuju kao velika otkrića.

Urednica serijala Olivera Pančić