Читај ми!

Dokumentarne fusnote: Kašičice made in neolit

Kakve veze ima kašičica za bebe, zanatstvo i plave oči? Ili može i ovako da glasi pitanje - kakve veze današnje savremeno društvo na našem kontinentu ima sa običnom kašičicom za hranjenje bebe? Izgleda blesavo ali ima i to neslućeno velike.

Činjenice da su ove veze prepoznate u naučnim krugovima tek pre 10-ak godina, učinile su ovu antropološku fusnotu ekipi Dokumentarne redakcije izuzetno zanimljivom. Ono što smo mi u razgovorima sa arheolozima čuli i povezali i u ovoj epizodi ispričali, graniči se, bez preterivanja, sa naučnom fantastikom. Reč je samo o nečemu što nam izgleda krajnje apstraktno, jer se dešavalo hiljadama godina pre nove ere i činilo je nedostajući delić pazle naše evolutivne slikovnice. Sve je u stvari, kad se poveže, i jednostavno i logično i objašnjivo, i sada zahvaljujući razvoju naučnih mogućnosti i alata - i dokazano.

Priča o neolitskim kašičicama za bebe još jednom dokazuje da su važna naučna otkrića često sasvim obične i jednostavne pojave i stvari koje se lako previde u traganju za opšteznačajnim pojavama koje se kategorizuju kao velika otkrića.

Urednica serijala Olivera Pančić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се