Miris kiše na Balkanu, 14-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Rat se bliži kraju. Kod Blanki i Marka pojavljuje se gost kojeg nisu očekivali - Miloš Ranković. Miloš je bolestan od raka i došao je samo da bi se raspitao o Rikinoj sudbini.

U selu Grbavče komšija dotrčava do Tomine i Spasenijine kuće sa vešću da se neka vojska približava selu i da moraju bežati. Riki odbija da krene i ostaje sama u kući. Nedugo zatim, odred ljotićevaca dolazi i vođa naređuje da je streljaju. Riki spašava jedan poručnik, koji ju je prepoznao iz Narodnog pozorišta.

Miloš na samrti u suzama priznaje Marku da je samo Riki voleo i da žali što je barem još jednom neće videti. Vest o Miloševoj smrti stiže i do Grbavča - Riki pronalazi njegovu čitulju u "Politici" i pada u veliku depresiju praćenu groznicom. Iz tog stanja povrati je Blankino pismo i paket koji joj stiže iz Beograda.

U Sermioneu, Didi je upoznala mladog američkog inžinjera Klifa Mortona. Rađa se ljubav i Klif ubrzo isprosi Didi. Klara, Pol i Didi odlaze sa Klifom u Ameriku. Rusi se približavaju Beogradu i Riki jednim džipom polazi sa njima kod Blanki i Marka. Veliku sreću pri ponovnom susretu donekle joj pomuti vest o smrti Buke i njene dece. Nekoliko godina kasnije, Blanki, Riki i Vera odlaze na sefardsko groblje u Sarajevu, na čijim ruševinama ne pronalaze grobove svojih najmilijih.

A nekoliko decenija kasnije, u svome stanu u Njegoševoj ulici u Beogradu, stara Blanki Korać zaklapa stranice svog dnevnika srećna i ponosna na istorijat i zajedništvo svoje hrabre i čestite porodice Salom.
Glavne uloge u TV seriji Miris kiše na Balkanu tumačili su: Mirka Vasiljević (Blanki Salom), Aleksandra Bibić (Riki Salom), Siniša Ubović (Marko Korać), Marija Vicković (Klara Salom), Tamara Dragičević (Buka Salom), Kalina Kovačević (Nina Salom), Stefan Buzurović (Atleta Salom), Ljiljana Blagojević (Estera Salom), Predrag Ejdus (Leon Salom), Renata Ulmanski (stara Blanki Korać) i Igor Damjanović (Miloš Ranković).
Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво