Teatrologike – Marko Mandić

Egzibicionista, narcis, intelektualac, umetnik... Atributi su koje publika, kritičari, kolege pripisuju Marku Mandiću, jednom od izuzetnih slovenačkih glumaca.

Marko je više od dve decenije zaštitno lice Drame ljubljanskog Slovenskog narodnoga gledališča. Diplomirao je glumu u Ljubljani, usavršavao se i na Pozorišnom institutu Li Strasberg u Njujorku. U njegovu matičnom pozorištu ne postoji značajnija predstava savremenog ili klasičnog autora u kojoj nije učestvovao. Radio je sa nekim od najzanimljivijih reditelja današnjice.

On koristi telo kao dodatni kreativni umetnički element, veruje da glumac na sceni može sve i da je u glumačkom poslu uz umetničku senzibilnost potrebna i vrhunska disciplina, slična onoj koju imaju sportisti.

Marko Mandić je na sceni enrgičan, neobičan, ekscentričan. Van nje skroman i jednostavan. Predstavnik je generacije koja na savremen način preispituje svet i svoju profesiju i jedan je od onih koji granice ove umetnosti menjaju i pomeraju ka savremenosti

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autorka i urednica: Olivera Milošević
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво