Читај ми!

Miris kiše na Balkanu, 3-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija urađena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

U sinagogi na molitvi, Leonu se niko ne javlja, što je posledica tihog protesta zbog Ninine veze sa Škorom. Iz istih razloga, niko se ne pojavljuje ni na Blankinom rođendanu, osim Danijela i njene nove drugariše iz škole-Greten. Nakon što je Riki izvela rođendanski ples, Greten oduševljeno predlaže da njen otac pita svog prijatelja iz Beča, koji drži baletsku školu, može li Riki da tamo usavrši svoju igru. Estera zamera Nini vezu sa Škorom, a Blanki isto veče na svom prozoru nalazi pismo i ružu od Marka. Danijel šalje Buku u Davidovu antikvarnicu po knjigu koju je navodno izgubio. Buka odlazi a Danijel je krišom prati. U povratku je i presreće i optužuje da je i dalje zaljubljena u Davida. Po dolasku kući, Buka saopštava Danijelu da je u drugom stanju. Nina je očajna u očekivanju vesti od Škora. Dobija poruku da je ranjen i da leži u bolnici u Sarajevu. Nina odmah odlazi kod njega.

Nona Salom ponovo dolazi u posetu. Estera staje u odbranu Nine, a Nona joj ljutito uzvraća da će joj se i preostale kćeri udati za hrišćane. Nina je zahvalna majci na hrabrosti.
Prvi svetski rat je završen i Nina i Škoro se venčavaju. Venčanju ne prisustvuje Buka jer se Danijelovo psihičko stanje pogoršalo. Blanki ponovo sreće Marka u dućanu, a kada su izašli na ulicu, poljubila ga je i brzo otrčala. Buka rađa blizance Leona i Kokija. Marko je u Sarajevu otvorio trgovinsko preduzeće „Neretva". Blanki ga posećuje, ali tom prilikom susreće njegovu ljubavnicu Eli. Riki nastupa u sali društva „Benevolencija". U publici je Rejmund, prijatelj oca Blankine prijateljice Greten, koji je odmah nakon nastupa poziva u Beč, u svoju baletsku školu.

U glavnim ulogama: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.
Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić
Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn". 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво