Drugi vek – Aku Louhimijes

U ovom izdanju Drugog veka gost je finski reditelj Aku Louhimijes koji je 2014. godine u Beogradu, na Nedelji finskog filma predstavio svoja dva ostvarenja "Golu luku" (2012) i "Crnu kuglu" (2013).

Aku Louhimijes spada u one finske reditelje koji su uspeli da izađu ispod senke braće Kaurismaki i da postanu prepoznatljivi i važni van nordijskog regiona. Njegov prvi, od ukupno osam igranih filmova, "Nemir" iz dvehiljadite godine, u Finskoj je videlo oko tri stotine hiljada gledalaca. Taj film je imao bioskopsku distribuciju u Americi i dvd izdanje Srbiji.

Louhimijesova naredna ostvarenja, romantična melodrama "Voljeni i ostavljeni" (2002) a posebno dva remek dela: uzubdljiva finska filmska simfonija "Surova zemlja" (2005) i drama o razvodu "Beli grad"(2006) definitivno su svrstali ovog autora u prvu garnituru finskih i nordijskih reditelja i to onih koji prave veoma lične i veoma komunikativne umetničke filmove o licu i naličju Finske koja važi za srećnu i besprekorno uređenu zemlju.
Žanrovsku raznovrsnost potvrdio je komedijom o svešteniku "Goli čovek" koja je završila na sudu i istorijskom ratnom dramom "„Aprilske suze" koja je imala bioskopsku distribuciju u Srbiji.

U emisiji "Drugi vek" Aku Louhimijes govori o svom filmskom opusu, o najvažnijim stvaralačkim principima, o emotivnoj i faktografskoj autentičnosti svojih filmova, o radu sa glumcima, naročito sa sopstvenom decom, o tome da li i koliko filmski autor može biti slobodan čovek.

Urednik i autor emisije je Nebojša Popović