Miris kiše na Balkanu, 5-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Riki se vraća sa sastanka sa Milošem i govori Blanki da je Miloš voli i da se sprema da sa baletom krene na turneju u Španiju. Nekoliko dana kasnije, Marko dolazi u Beograd sa svojim prijateljem novinarom Mirhadom iz Sarajeva koji želi da napravi veliki intervju sa Riki. U kafani "Tri šešira" u Skadarliji Riki daje Mirhadu intervju ali mu prećuti odgovor na pitanje o njenom emotivnom životu. Dan kasnije doživi ovacije na premijeri baleta "Uspavana lepotica", te sa Blanki, Markom i Mirhadom proslavlja svoj uspeh ponovo u Skadarliji. Na proslavi im se pridružuje i Miloš. Sutradan ujutru Marko i Mirhad odlaze za Sarajevo a u "Narodnom pozorištu" priređen je veliki koktel u Rikinu čast. Tu Riki upoznaje i novinara Dušana Antića, koji je vrlo lepo pisao o njenoj igri u "Politici". Ali isto veče, u nenadanu posetu njoj i Blanki dolazi Miloševa supruga, Nena Ranković.
Pred turneju za Španiju Riki i Blanki odlaze u Sarajevo. Cela porodica Salom je na okupu, a tu su i Ivo Valić i Škoro. Isto veče, iznenada, umire otac Leon. Nakon njegove sahrane, Klara odlazi sa Ivom u Zagreb, a Riki na turneju u Španiju. Mama Estera šalje Atletu u Zagreb da bi ga sklonila od kuće jer se propio, a Blanki upoznaje sa Đani Alfanom, mladim sefardom iz Italije, kojeg joj predlaže za muža. Blanki beži sa Markom u Zagreb na nedelju dana, ignorišući majčin predlog. Riki se trijumfalno vraća sa turneje. Miloš je moli za još malo strpljenja za njihovu vezu. Riki razočarano odlazi u posetu porodici u Sarajevo, gde svima, puna ushićenja, priča o prapostojbini njihovog naroda - Španiji.

U glavnim ulogama: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović, Siniša Ubović, Igor Damnjanović, Goran Navojec, Stipe Kostanić i drugi. Reditelj Ljubiša Samardžić, scenarista Đorđe Milosavljević, producenti RTS i Sinema dizajn

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара