Čizmaši, 2-12

Serija "Čizmaši" snimljena je prema romanu akademika Dragoslava Mihailovića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca.

Žika Kurjak provodi lepe dane u Ćupriji. Njegovi drugovi Ćora, Stevica i poručnik Zdravko Zec zbližavaju se sa majorom Čičom Miljkovićem, komandantom ćuprijske kasarne, koji ih podučava i prenosi svoja iskustva sa Solunskog fronta.

Vojnici se, da Čiča ne zna, zabavljaju tako što po selu izigravaju lažne svatove i goste se kod domaćina koji veruju da će udati kćerku za vojnika. Jedna takva situacija zbližava poručnika Zeca i seosku učiteljicu Maru. Čiča iz Maribora u kasarnu dovodi ostarelog ratnog konja Gidrana. Žika slučajno sreće Sofiju, lepu i mladu udovicu koja u Ćupriji pokušava da bnovi trgovinsku radnju koju je nasledila od muža. Za Žiku je taj susret-sudbinski.

Uloge tumače: Miodrag Dragičević, Aleksandar Berček, Sloboda Mićalović, Miodrag Radonjić, Mladen Sovilj, Miloš Timotijević, Aleksandar, Đurica, Nebojša Milovanović, Bogdan Diklić, Goran Šušljik, Dragan Bjelogrlić, Ljubomir Bandović, Predrag Miki Manojlović...

Reditelj Dejan Zečević, scenarista Đorđe Milosavljević

Roman "Čizmaši" je, 1983. godine, dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, a 1984. bio je najčitanija knjiga u tradicionalnoj anketi Narodne biblioteke Srbije. Ovaj roman predstavlja jezički biser srpske literature.