Читај ми!

Miris kiše na Balkanu, 11-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Bukino zdravstveno stanje se pogoršalo. Marica dolazi do Riki i kaže joj da mora da se prijavi u policiju i dobije nova dokumenta. Riki odlazi u policiju ali pored dokumenata dobija i žutu traku sa Davidovom zvezdom koju mora stalno da nosi oko ruke. Isak nakon sukoba sa kolegama zbog njihovih neumesnih šala na temu Jevreja odlazi kod Klare i govori joj da svi hitno moraju da odu iz Zagreba. Klara nije spremna za taj korak, a Isak joj govori da će on i njegova supruga to odmah učiniti, čim dobiju lažna dokumenta. Kod Riki u salon dolazi Dušan i govori joj da mora hitno da beži iz Beograda jer ga jure. U međuvremenu, Anton je spremio lažne dokumente za Blanki i Marka, kao i telegram za Markovo oslobađanje. Sa tim telegramom, Anton odlazi do zatvorske bolnice. Doktor koji leči Marka je sumnjičav, ali Anton uspeva da ga ubedi i Marko napušta bolnicu. Kada je došao u stan kod Blanki ona ga ubeđuje da moraju hitno da napuste Sarajevo. Marko se dvoumi ali kada mu Blanki zapreti da će skočiti sa terase, on pristaje.

Narednog jutra vozom stižu u Beograd. Klaru posećuje italijanski konzul i govori joj da hitno napusti Zagreb jer se priprema velika deportacija Jevreja u koncentracione logore. Klara sa decom beži u Italiju. Isaku i njegovoj supruzi se auto pokvario i oni put nastavljaju pešice. Stižu do kuće bosanskog seljaka koji ih prima da kod njega prenoće.

U glavnim ulogama Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.

Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić
Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи