Miris kiše na Balkanu, 5-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka

Riki se vraća sa sastanka sa Milošem i govori Blanki da je Miloš voli i da se sprema da sa baletom krene na turneju u Španiju. Nekoliko dana kasnije, u Beograd dolazi Marko sa svojim prijateljem novinarom Mirhadom koji želi da napravi veliki intervju sa Riki. Ona je pristala ali tokom intervjua prećutkuje odgovor na pitanje o njenom emotivnom životu. Dan kasnije publika je Riki nagradila ovacijama na premijeri baleta „Uspavana lepotica". Riki je uspeh proslavila u Skadarliji sa Blanki, Mirhadom i Markom a u jednom trenutku pridružuje im se i Miloš. Narednog jutra Marko i Mirhadom odlaze za Sarajevo a Riki na koktelu priređenom u njenu čast upoznaje novinara Dušana Antića koji je vrlo lepo pisao o njenoj igri u „Politici. Iste večeri, Miloševa supruga Nena Ranković, odlazi da poseti Riki i Blanki. Njih dve su se sakrile u sobu, ne bi li izbegle susret. Pre odlaska u Španiju, Riki i Blanki odlaze u Sarajevo. Cela porodica Salom je na okupu, a došli su i Ivo Valić i Škoro. Isto veče, iznenada umire otac Leon. Nakon sahrane, Klara odlazi sa Ivom u Zagreb, a Riki na turneju u Španiju. Mama Estera šalje sina u Zagreb da bi ga sklonila od kuće jer se propio, a Blanki upoznaje sa Đani Alfanom, mladim sefardom iz Italije, ne krijući želju da se njih dvoje venčaju. Blanki ignoriše majčin predlog i beži sa Markom u Zagreb. Riki se vraća iz Španije i sastaje sa Milošem koji je moli za još malo strpljenja za njihovu vezu. Razočarana Riki odlazi u posetu porodici u Sarajevo. Sa puno ushićenja priča im o Španiji, prapostojbini njihovog naroda.

U glavnim ulogama: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.

Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić

Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара