Drugi vek – Džafar Panahi

Pažnja svetske filmske javnosti već dugo je usmerena ka Iranu, gde je posle nekoliko hapšenja i montiranih procesa, jedan od najpoznatijih iranskih i svetskih reditelja, Džafar Panahi osuđen na šest godina robije sa zabranom da dvadeset godina piše scenarija, da režira filmove i da komunicira sa stranim novinarima.

Panahi je 2001. godine prvi put bio gost FESTA, gde je predstavljao film "Krug" kao i prethodna remek-dela, "Beli balon" i "Ogledalo". U intervjuu koji je tada dao uredniku emisije "Drugi vek" Nebojši Popoviću, Panahi je govorio o svojim filmovima, ali i o tome na kakve teškoće je počeo da nailazi posle filma "Krug" i da je bio svestan svega što mu se može dogoditi. Već tada je najavio da je spreman da se bori za svoje ideje.

Deset godina kasnije, uz inserte filmova koje je u međuvremenu snimio Džafar Panahi, i uz poruku koju je iz zatvora uputio Berlinskom festivalu koji ga je imenovao u glavni žiri, u emisiji "Drugi vek" podsetićemo se reči tog velikog reditelja i divnog čoveka koji zbog dostojanstva i humanosti kojim pristupa umetnosti i životu - zaslužuje apsolutnu podršku i najveće moguće poštovanje.

Urednik i autor: Nebojša Popović, proizvedeno 2001. godine

broj komentara 0 pošalji komentar