Misterija Makavejev, TV feljton

Misterija Makavejev je portret Dušana Makavejeva, najvećeg srpskog i svetski priznatog avangardnog reditelja, realizovan u periodu od 2007. do 2011. godine. Snimanje je započeto na BELEF-u, kada je Makavejev držao radionicu za studente režije na Kalemegdanskoj tvrđavi, nastavljeno u Zoološkom vrtu, gde je reditelj govorio o načinu rada sa životinjama, koje je često koristio u svojim filmovima i ispred Vojnog muzeja, gde je evocirao sećanja na prošla ratovanja i bombardovanja koja su zadesila Beograd.

O velikom Maku govorili su njegovi najbliži saradnici: Branko Vućićević i Želimir Žilnik (kao pomoćnici na više filmskih projekata), Pega Popović i Milan Spasić (prvi kao snimatelj W.R. Misterije Organizma i drugi kao autor čuvenog akta sa crnom mačkom), Mihailo Ilić (montažer još od vremena KK Beograd), Svetozar Cvetković i Eva Ras (glumci koje je Makavejev proslavio u svojim remek delima). Kolege i savremenici su evocirali uspomene na poznanstvo sa Makavejevim: Jovan Ćirilov (glavni glumac u amaterskom filmu "Pečat"), Zdravko Randić (Makavejev mu je bio asistent u filmu "Cipelice na asfaltu"), Miloš Radivojević (sledbenik u eksperimentalnoj fazi), Marko Kostić (reditelj i filmski kritičar kome je Makavejev uzor), Vladimir Blaževski (Mak ga je naučio kako da radi sa životinjama na filmu), Rastko Ćirić (autor špice filma "Rupa u duši"), Nikola Lorencin (autor publikacije o Makavejevu), Slobodan Šijan (dobro upućen u celokupno njegovo stvaralaštvo).

Kritičari i publicisti su dali svoj sud o ličnosti i delu Dušana Makavejeva: Ranko Munitić, Vojin Dimitrijević, Borka Pavićević, Muharem Pervić u ambijentu Jugoslovenske Kinoteke, terasi bioskopa 20 Oktobar, Hajd parku. Prijatelji još iz novosadske gimnazije: Rodoljub Malenčić i Raša Popov, setili su se prvih aktivnosti i umetničkih ispoljavanja Dušana Makavejeva.
Brojni inserti iz bogate filmografije obogaćuju i ilustruju filmski portret o najvećem živom predstavniku Novog filma, pokreta nastalog šesdesetih godina i anuliranog i prokaženog kao Crni talas sedamdestih godina prošlog veka.
Song prema stihovima Raše Popova komponovao i izveo Antonije Toni Pušić, alijas Rambo Amadeus, koji je i jedan od učesnika emisije. Grafičkom animacijom i dizajnom se bavio Miloš Gojković, a emisiju je izmontirao Miloš Stojanović.

Scenario: Radmila Radaković
Režija: Dragomir Zupanc

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво