Drugi vek – Srđan Koljević

Srđan Koljević je jedan od naših najsupešnijih filmskih autora srednje generacije. On je reditelj i scenarista kome je stvarnost izazov da bude kreativni tumač onoga što živimo.

Već na početku karijere 1993. godine on je sa rediteljem Olegom Novkovićem napisao scenario za „Kaži, zašto me ostavi ?" film čije smo ideje sretali u daljem toku naše kinematografije. Usledili su „Stršljen", „Normalni ljudi" koji zajedno sa „Klopkom" spadaju u deo opusa koji je Srđan Koljević stvarao po književnim predlošcima.

S druge strane, on je scenarista koji odlično radi u paru što se vidi iz filmova kao što su „Klopka", „Nebeska udica" , „Ljubav i drugi zločini"ili „Krugovi" koje mnogi smatraju vrhuncem njegovog scenarističkog rada.

Paralelno, Srđan Koljević je i kompletan filmski autor, jer je sa uspehom po sopstvenom scenariju, režirao „Sivi kamion crvene boje" i „Ženu sa slomljenim nosem" koji su mu doneli domaća i međunarodna priznanja.
U emisiji „Drugi vek" Srđan Koljević govori o svom filmskom odnosu prema stvarnosti, o tome šta ga pokreće na pisanje, o humoru i irealnosti kao bitnim elementima svoje autorske estetike, o odnosu prema žanru, o ženskim likovima kao inspiraciji i posebno o filmu „Krugovi" kao najzahtevnijem filmskom zadatku.

Urednik i autor je Nebojša Popović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво