Hajdučija u Srbiji: Vojni begunci 5-7

Tokom stvaranja države i za vreme mnogih ratova kroz koje je prolazila najpre Srbija pa zatim Kraljevina Jugoslavija, vojni begunci i dezerteri su bili ne samo naša realnost, već i muka sa kojom je svaki zakon morao da se bori. Ali baš na tom kliskom terenu nisu se baš snalazili ni sa ove ni sa one strane zakona.

Хајдучија у Србији: Војни бегунци 5-7 Хајдучија у Србији: Војни бегунци 5-7

Sudeći prema izveštajima i objavama iz Policijskog glasnika tokom ratova a posebno u periodu između ratova vodila se neverovatna borba žandarma sa neformalnim naoružanim grupicama razbojnika obučenih u uniforme koji su ordinirali Srbijom ali i Jugoslsvijom. Naročito u pograničnim područjima.

I sam zakon je kumovao opštoj pometnji jer je ove begunce i bundžije zvanično nazivao hajducima, čak ih je i oglasavao hajducima i ubijao ukoliko se ne predaju u određenom roku kao hajduke, primenjujući praksu iz zakona iz 1905, godine za koji baš i nismo shvatili zašto se primenjivao na primer 1929. ili 1933. godine, kad je u međuvremenu krivični zakon menjan.

Ova policijska i zakonska praksa živela je sve do gotovo početka Drugog svetskog rata. I upravo u tom kontekstu i atmosferi opšte neobjašnjenosti sopstvenih odluka stanovništvu koje je u krajnjem i najviše bilo izloženo ovoj pojavi - nastale su priče o hajdučiji odbeglih vojnika naročito između Velikog i Drugog svetskog rata koje su preživele manje više na lokalnom nivou jer što se istorijskog pamćenja i obrade ove pojave kod nas tiče - ona ne postoji.

Autorka i urednica serijala je Olivera Pančić

 

 

 

 

Repriza , 03. jul u 03:30 i 11:30

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи