Srpska princeza Ana Jakšić: Plemićka porodica Jakšić

Do sada je urađeno dosta igranih i dokumentarnih filmova u svetu o Ivanu Groznom i njegovoj majci Jeleni Glinskoj, ali je ovo prvi koji je posvećen babi Ivana Groznog - Ani Jakšić.

Српска принцеза Ана Јакшић: Племићка породица Јакшић Српска принцеза Ана Јакшић: Племићка породица Јакшић
Anin unuk, prvi ruski car, ujedinitelj cele Rusije, poznat kao Ivan Grozni, vodeća je ruska istorijska figura. I njegova majka, Jelena Glinska, ćerka Ane Jakšić, do danas intrigira istoričare svojom pojavom kao prva žena koja je upravljala ruskom državom i utrla put svom sinu za vladavinu. Pored toga što je mnogo učinila kao vladarka, ono čime je zadužila ruske zemlje i ceo pravoslavni svet jeste to što je rodila naslednika Ivana IV Vasiljeviča, na čije rođenje su 20 godina u strahu čekali svi Rusi i ceo pravoslavni svet. Bilo je to vreme kada je Velikoj kneževini moskovskoj pretio uticaj katolicizma iz okolnih zemalja, pod koji su lako mogli da zapadnu članovi iz iste porodice Rjurikovič pretendujući na presto.

Ćerka Ane Jakšić, Jelena Glinska, Ivanovim rođenjem sačuvala je pravoslavlje, kako kažu istoričari u ovoj seriji. On je nastavio, posle svog dede i oca, da objedinjuje teritorije i ujedinjuje sve Ruse i time sačuvao pravoslavlje i obezbedio zemlji 50 godina mira. O svemu tome čućemo od ruskog istoričara prof. Alekseja Timofejeva koji nas, u ulozi naratora, vodi tragom života Ane Jakšić u Moskvi u 16. veku. Zato je ekipa RTS snimala u najvećim pravoslavnim svetinjama - u Sergijevoj lavri, Crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Kremlju, Novodevičjem manastiru... Snimanje je obavljeno i u Letnjoj carskoj rezidenciji Kolomesko, na Crvenom trgu i u Kitajgradu.
U ulozi Ane Jakšić je glumica Miomira Dragićević.

 

repriza , 03. oktobar u 07:25 i 15:25 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се