Johan Johanson: IBM 1401

Johanson je kompozitor sa zanimljivim idejama kada je reč o tehnologiji i muzici. IBM 1401 – Priručnik za korisnike, dolazi sa ubedljivom pozadinskom pričom.


Johansonov otac je radio u IBM-u kao inženjer za održavanje sistema za obradu podataka 1401, ranog i popularnog poslovnog računara koji je stigao na Island 1964. U to vreme, održavanje računara u funkciji uključivalo je znanje o mašinama isto koliko i o elektronici; trebalo je da razumete kako funkcionišu kuglični ležajevi i da znate gde da sipate motorno ulje. Njegov otac je takođe bio muzičar, i on je smislio način da programira memoriju mašine, tako da je emitovala elektromagnetne talase po obrascu koji je mogao da uhvati radio-prijemnik.

IBM 1401 je povučen iz upotrebe 1971. godine, a njegov otac mu je priredio oproštajnu ceremoniju koja je uključivala sviranje nekih od autorskih kratkih melodija, koje su snimljene. Johanson je pronašao trake i počeo da piše neku vrstu elegije za 1401, koristeći dela svog oca kao polaznu tačku. Nastalo je plesno delo u saradnji sa koreografkinjom Ernom Omarsdotir.

 

Repriza , 22.avgust u 01:36 i 09:36 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво