Slatki Beograd: Prvi kadaif u Beogradu

Priča o arapskoj poslastici kadaif, koja sada može da se nađe u najstarijoj poslastičarnici Pelivan. Kadaif je oduvek bio hrana koja je brzo vraćala snagu. U desetom veku, u Bagdadu su postojale patrole sa zadatkom da kod poslastičara proveravaju da li se kadaif pravi na propisan način.

Naspram ovog tradicionalnog kolača, predstavlja se i jedan moderni kolač koji, takođe, može samo da se nađe na jednom mestu. Reč je o francuskom šnitu sa lavandom nazvanom Opera.
Autor serijala Aleksandar Gatalica razgovara sa Suhaibom Al-Šukeirom, koji pravi kadaif i sa Lidijom Zore, mladom poslastičarkom, koja kod nas jedina pravi kolač Opera. Šta čini tradicija u slučaju Al-Šukeira, pete generacije poslastičara koji čuvaju porodično ime Pelivan ili Pelivanović, a šta donose novi ukusi koje predstavlja mlada poslatičarka?

 

Repriza  u 12:40

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се