Читај ми!

Vlada i Bajka - Hodač po žici

Muzička redakcija RTS predstavlja dokumentarnu emisiju o muzičarima Vladi i Bajki povodom objavljivanja njihovog novog albuma „Hodač po žici“ u izdanju PGP-RTS. Duo Vlada i Bajka ujedno i slavi pedeset godina zajedničkog umetničkog rada.

    Влада и Бајка  -  Ходач по жици Влада и Бајка - Ходач по жици

 

Vlada i Bajka ,odnosno Vladimir Marković i Dragutin Balaban , obeležili su našu muzičku scenu kao pioniri i doajeni akustičarske muzike 70-tih godina. Njih dvojica će u emisiji svojim pričama kod gledalaca probuditi nostalgiju za tim romantičnim vremenima. Ispričaće nam kako je izgledala tada jugoslovenska akustičarska scena i kako je nekada bilo teško snimiti ploču. Vlada i Bajka govore i o svom odlasku na turneju po Americi sa horom „Branko Krsmanović" i kako su u američkim klubovima smelo nastupali kao duet pevajući pesme Sajmona i Garfankla.Govoriće o svojim nastupima na festivalima ,ali i pred Titom i na maturskim večerima u hotelu „Jugoslavija" uz poznate pevače tog vremena - Gabi, Arsen,Đorđe, Miki...
Iako nemaju kontinuiranu muzičku karijeru, dugo rade na pesmama koje svima donose raspoloženje a ujedno podižu kolektinu svest o boljem sutra.Objavljuju album "Ja nisam ja" 1994. godine i brane koncertom Beograd od šunda, kiča i neukusa u "Sava Centru", kako kažu Vlada i Bajka u emisiji. Kao čuvari duha grada Vlada i Bajka uz „ Sedam Veličanstvenih" stvaraju nezvaničnu himnu " Beograd". Ovo su samo neke od priča iz emisije o Vladi i Bajki.
Svakako će poklonike njihove muzike obradovati nov album,"Hodač po žici", nedavno objavljen posle dužeg muzičkog tihovanja.Potvrdiće oni u emisiji da su ostali dosledni svojoj muzici a da su sada otkrili više sebe i svoja najtananija osećanja, da su sve pesme ne samo iskrene, nego i istinite ,sakupljane dvadesetak godina i pisane na osnovu ličnog iskustva ili iskustava bliskih ljudi.
O saradnji sa Vladom i Bajkom na novom albumu govoriće u emisiji Vasil Hadžimanov, Duda Bezuha, Zoran Radetić, Žika Jelić, Vladimir Graić,Stevo Mandić, Nemanja Bogunović,Ljiljana Dragutinović. Neki od ljubitelja muzike Vlade i Bajke danas žive u inostranstvu i još uvek slušaju ili pevaju pesmu „Oblak", što ćemo videti sa njihovih poslatih snimaka preko mobilnih telefona. U sadržaj emisije uključene su i lične priče ovo dvoje muzičara, tako da će se pojaviti i članovi njihovih porodica.
Dušan Kovačević, koji takođe gostuje u istoimenoj emisiji „Hodač po žici", za Vladu i Bajku kaže: „ Oni su obeležili jednu epohu, pripadaju duhu urbanog miljea Beograda i zajedno sa svojim prijateljima čine duh Beograda. A što se tiče njihove muzike, ona je za mene jedna vrsta melema i za dušu i za uši."
„Ovim albumom „Hodač po žici" zaokružuje se pedesetogodišnje stvaralaštvo Vlade i Bajke. Neka i ova emisija bude doprinos tome",kaže autor i urednik emisije Ranka Jakšić.

Autor i urednik emisije Ranka Jakšić
Reditelj Ivana Stivens
Direktor fotografije Bojan Rakić
Montažer Bojan Filipović

 Repriza , 27. februar u 00:50 i 08:50

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво