Читај ми!

Fotodokumenti-portfolio: Katarina Radović

Četvrta epizoda nove sezone serijala Fotodokumenti_portfolio, koju je producira Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, bavi se fotografskom praksom umetnice Katarine Radović.

Katrina Radović je studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Saseksu u Velikoj Britaniji, a takođe je diplomirala 2006. godine u klasi Prof. Milana Aleksića na katedri za fotografiju na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Kao slobodna umetnica i članica ULUPUDS-a imala je preko dvadeset samostalnih izložbi, i učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Litvaniji, Španiji, Holandiji, Francuskoj, Malti, Egiptu, Senegalu, Japanu, SAD i Izraelu. Dobitnica je brojnih stipendija u inostranstvu - KulturKontakt Austrija, Evropska kulturna fondacija (ECF), Spazju Kreattiv Malta, Međunarodna letnja akademija umetnosti u Salcburgu.

Piše o fotografiji, bavi se prevođenjem stručnih tekstova i knjiga o fotografiji i savremenoj umetnosti. Priredila je do sada i tri kustoske grupne izložbe fotografija van Srbije. Objavila je svoju prvu foto monografiju Dok nas smrt ne rastavi, 2011. godine u Beogradu, pod pokroviteljstvom Evropske kulturne fondacije, a Afrički muzej u Beogradu objavio je publikaciju o njenoj izložbi Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim, 2016. godine.

Radovi joj se nalaze se u brojnim muzejskim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu - Telenor kolekcija, Muzej grada Beograda, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb, Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, Imago Mundi BENNETON u Italiji i drugim manjim zbirkama i arhivima.

U ulozi fotografa, kreće se kroz različite fotografske teme i prakse, ispitujući veze između stvarnog sveta i društveno-kulturno uslovljenih vizija stvarnosti. Direktno ili indirektno, čovek je njen glavni junak. Njen fotografski rad, bilo dokumentaran ili unapred režiran, čisto fotografski ili blisko povezan sa pisanom rečju, sastoji se od istraživanja pojmova identiteta, prezentacije, ljudskih specifičnosti i različitosti, međuljudskih odnosa i komunikacije. Često prožet elementima teatra, ironije i humora, njen svet je jedna bogata vizuelna zbirka malih, a zapravo ogromnih ljudskih priča, najčešće o nevidljivom i naizgled banalnom, o neuhvaćenom, nekadriranom i neizrečenom... Reč je o jednom konstantnom pogledu iskosa.

Autorka emisije: Slađana Petrović Varagić
Snimatelji: Milica Đorđević, Sreten Vuković
Montaža: Sreten Vuković
Produkcija: Filmart 2021.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво