Filozofija i… misao Vilhema Rajha

Nova emisija serijala Filozofija i... posvećena je filozofskoj i naučnoj misli kontroverznog naučnika Vilhelma Rajha.

Vilhelm Rajh bio je austrijski psihijatar, psihoanalitičar, sociolog i filozof i kritičar društva. Studirao je na Univerzitetu u Beču kod Sigmunda Frojda i bio član Komunističke partije Nemačke. Frojd i Rajh izvesno vreme delili su slična naučna shvatanja, ali su se posle razišli.

Zbog jevrejskog porekla i nacizma u Nemačkoj, preselio se u SAD. Tamo je razvio svoju čuvenu teoriju orgona, a jedna od njegovih tvrdnji bila je da nedostatak energije orgona uzrokuje i pojavu kancera. Zbog te svoje teorije privukao je pažnju Američke asocijacije za hranu i lekove. Sud je 1954. godine naredio spaljivanje njegovih spisa a potom je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu. U zatvoru je preminuo 1957. godine.

Nakon šezdeset godina od njegove smrti, delo Vilhelma Rajha, u brojnim krugovima, postaje sve aktuelnije. Profesori Fakulteta političkih nauka u Beogradu i profesori Filozofskog fakulteta njegovoj naučnoj misli posvetili su i skup.

O životu i delu ovog mislioca i naučnika govore filozof, prof. dr Milanko Govedarica i psiholog prof. dr Gordana Jovanović.

Autor Jasmina Vujnović Milošević