Dvorci Vojvodine: Deca 19. veka, 5-7

Posle pobede Eugena Savojskog kod Sente krajem 17. veka, Austrija je ponovo ovladala južnim delovima Panonije.

Moćna carevina pokrenula je velike reforme: seljaštvo je oslobođeno vezanosti za zemlju, izjednačene su religije  i omogućen pristup nekatolicima u državne institucije. Duh novog vremena potpuno će izmeniti do tada puste i močvarne ravnice Bačke i Banata. Među Srbima plemićke titule i pravo na velike posede, dobile su porodice Popović-Tekelija, iz Arada, Starimirovići iz Kulpina, braća Đorđe i Stevan Zako iz Stare Kanjiže, Spasoje Jagodić od Kernjače, Servijski-Đurković iz Turske Kanjiže.

Danas je u Vojvodini registrovano oko 6o takvih građevina različite  arhitektonske vrednosti. Neke su pod zaštitom države, a većina propada ili je potpuno razrušena. Kako se desilo da ta neobično retka baština za ove prostore, i ne manje vredna, bude zaboravljena? Ko su bili ti ljudi i da li ih je pokretala samo želja za sticanjem bogatstva? Mogu li dvorci Vojvodine dobiti priliku za još jedan krug sjaja i raskoši? To su  neka od pitanja kojima se bavi prva epizoda serije Dvorci Vojvodine DECA DEVETNAESTOG VEKA. O tome govore: dr Branka Kulić, istoričar umetnosti, dr Jasna Korać, pejzažni arhitekta, Ivan Stratimirović, praunuk Đorđa Stratimirovića , vođe bune 1848. godine, i drugi.

Seriju realizovali: snimatelji Dušan Živković i Darko Bursać, montažer Ksenija Savićević, autor i urednik Božidar Đuran.